SDDC

SDDC

Virtualisatie en cloud technologieën hebben geleid tot de opkomst van het Software Defined Data Center. SDDC verandert de wijze waarop Enterprise IT haar infrastructuur beheert en applicaties uitrolt en inzet.

Daar waar software ooit een ondersteunende rol innam ten opzichte van de hardware waar het op draaide, hebben cloud en virtualisatie technologieën software naar de voorgrond gebracht, en speelt nu hardware de tweede viool.

Deze algehele trend, en de term ‘Software-defined’ ontwikkelde zich in het data center. Startend met gevirtualiseerde compute technologie, tot gemeengoed gemaakt door vendoren zoals VMware, werd al snel gevolgd door gevirtualiseerde oplossingen voor Networking en Storage, waarmee de fundering gelegd was voor wat we nu aanduiden als Software Defined Data Center. (SDDC).

Ondanks de groei van deze trend zijn veel business leaders nog niet helemaal zeker wat de impact zal zijn van SDDC op hun organisatie, of wat het betekent voor Enterprise IT in zijn algemeenheid. Het SDDC is nog steeds jong maar dat betekent niet dat de IT beslissers het kunnen negeren.

SDDC gedefinieerd

Afhankelijk van uw organisatie kan de opkomst van SDDC enorme implicaties hebben voor de manier waarop resources beschikbaar gesteld- en applicaties uitgerold worden.

Een moderne SDDC implementatie bestaat uit gevirtualiseerde, software-defined-resources, die op basis van behoefte schaalbaar uit te breiden of terug te schroeven zijn, en die naar behoefte uitgerold kunnen worden op een aantal diverse manieren. Er zijn derhalve drie belangrijke componenten aan het SDDC:

  1. Software defined computing
  2. Software defined networking
  3. Software defined storage

Er is ook een vierde component, beter bekend als de orchestration management laag.

De waarde van SDDC 

Nu we SDDC gedefinieerd hebben, bekijken we waarom organisaties beginnen met het implementeren van een SDDC strategie en hoe ze er van profiteren.

Initieel zien we drie waarde componenten aan het SDDC:

  1. Meer automatisering
  2. Wendbaarder
  3. Flexibeler

Met minder handmatige handelingen kunnen organisaties hun werknemers efficiënter gebruiken waarbij de toegenomen wendbaarheid de organisaties helpt om sneller te reageren op behoeften vanuit de business. Een additionele, en vaak over het hoofd geziene use-case voor SDDC is de verbeterde data center resiliency.
SDDC biedt eveneens de tools, aan de hand waarvan enterprise IT afdelingen kunnen beginnen met configureren, uitrollen en activeren van compute en storage resources op een niveau, zeer concurrerend, en dichter bij hetgeen de grote public cloud providers kunnen aanbieden.

Een groeiend aantal bedrijven, in diverse sectoren, beginnen zich te realiseren dat ze meer en meer een software of technologie gedreven firma zijn dan bijvoorbeeld de financiële dienstverlener die ze zijn.
Met dit in het achterhoofd kijken steeds meer IT beslissers naar SDDC en aanverwante technologieën om concurrerend te blijven, terwijl zij voortdurend nieuwe en op groei gebaseerde business modellen adopteren.

Meer weten? Vraag hier een SDDC kennis sessie aan.